PaperWorkRoom

Értékes emberi élet…

Értékes emberi élet…

Van egy sokszor használt fogalom a buddhizmusban, a Krisna-tudatban, a keleti filozófiákban:

Értékes emberi élet.

Sokszor hivatkoznak arra, hogy nem szabad elpazarolni egy értékes emberi életet. Valamiért ez a gondolat mélyen megragadt bennem és érteni véltem. De miért is annyira értékes az emberi élet?

Onnantól kezdve, hogy egy lélek először találkozik az anyagi világgal, a kötőerők hatása alá kerül. Itt az anyagi világban minden tett valamilyen visszahatással jár. Minden tettnek van gyümölcse. A karma nem más, mint gyümölcsöző tettek sorozata. Ahhoz, hogy valaki emberként szülessen meg, végig kell menni az előtte lévő 8400 000 létforma jó részén. Körülbelül ennyi élet telik el a különböző létformákban, míg végül emberként születünk meg. Így már egy picit árnyaltabb az értékes emberi élet kifejezés.

Mire is használjuk mi ezt az értékes emberi életet? Hát… Nagyjából arra, amire a befedett tudatunk engedi. Eljátsszuk a teremtőt és az élvezőt. Hol ezt, hol azt esetleg egyszerre mindkettőt, de fogalmunk sincs az eredeti természetünkről. Élünk gyermekként, kis szerencsével önfeledt gyermekkort. Aztán jön a boldog ifjúság, szerelem, házasság, családalapítás. A gyermekkor vágyait egyre újabb és újabb vágyak követik, és mi megpróbáljuk mindet sorra kielégíteni.

Aztán egyszer csak arra eszmélünk, hogy nem értjük a körülöttünk lévő világot. Nem értjük mi miért történt körülöttünk. Mi csak éltünk a lehetőségekkel és élvezni szerettük volna ezt a csodálatos világot. De nem sikerült. Jönnek a különféle terápiás ülések, a különféle workshopok, szeretnénk megérteni, hogy történt mindez. Kérlek ne várj eddig. Látom körülöttem az embereket. Látom, ahogy felnőttek, ahogy családot alapítottak, ahogy gyereket nevelnek. Teszik a dolgukat. A legtöbben mindent megtesznek, ami tőlük telik. Sokszor még annál többet is. Egyetlen egy kérdést nem tesznek fel maguknak: miért vagyok itt valójában? De talán mégis. Talán mégis megkérdezik olykor. De ez oly ijesztő számukra, hogy nem várnak a válaszra. Gyorsan belemerülnek valamilyen anyagi tettbe, hogy még véletlen se keljen ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Pedig ez az értékes emberi élet nem tart sokáig. Amikor ez a test elhasználódik, a lélek leveti, hogy egy újat fogadjon el cserébe a karmája és a vágyai alapján. Amikor ez megtörténik, minden addig anyagi megvalósítás elveszik. Semmivé válik. A lélek számára értéktelen.

Ezért azt gondolom érdemes időben elkezdeni gondolkoznunk azon, vajon miért kaptuk ezt az értékes emberi életet? Vajon mihez kezdjünk vele? Ennyi lenne csak a cél? Ezt az egy életet a lehető legjobban csinálni? Vagy lehet másként? Van más cél? Kérlek gondolkozz ezen. Keresd a válaszokat a kérdéseidre, és bárhol is találd meg őket, kérlek gondold át. Nézz végig az életeden, és változtass ha kell.

Ez nem azt jelenti, hogy ne élj e a csodálatos világ adta lehetőségekkel. Csak ismerd fel az eredeti helyzeted, és sose felejtkezz el arról, hogy milyen minőségben vagy itt jelen.

Öleléssel <3

Csilla

Fotó forrása: Aquasixio

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!